Nieuws van Mallorcavandaag.com

 

Zonder zomertijd zou het bijvoorbeeld eind juni al tegen 3:30 uur ‘s nachts licht worden en tegen 21:30 uur ‘s avonds weer donker. Door de klok een uurtje vooruit te zetten, wordt het later licht (dan slapen de meeste mensen toch), en dus ook later weer donker.  Het meest voor de hand liggende voordeel is dat huishoudens ‘s avonds minder stroom verbruiken omdat er pas later verlichting nodig is. Dat is goed voor de natuur omdat de vervuilende energiecentrales dan minder draaien, maar het is ook goed voor je portemonnee.

Vanavond begint de zomertijd in Spanje, Nederland en België. maar eigenlijk  in heel  Europa. Sinds 2002 doet de hele EU mee. Dat gebeurt in alle lidstaten op hetzelfde moment. Wereldwijd verzetten in totaal ongeveer 70 landen twee keer per jaar de klok: sommige niet-EU-landen doen dat eerder of later dan eind maart.

De zomertijd zoals we die nu kennen, is in 1905 bedacht door de Britse aannemer William Willet. In Nederland is de zomertijd voor het eerst ingevoerd in 1916, maar in 1945 werd die weer afgeschaft. In 1977, vier jaar na de oliecrisis van 1973, voerde Nederland de zomertijd opnieuw in.

De wintertijd gaat dit jaar in de  op  29 oktober, de laatste zondag van de maand.

Het bericht Zomertijd begint op 26 maart verscheen eerst op Mallorca Vandaag.