Nieuws van Mallorcavandaag.com

Op 25 maart begint op Mallorca de zomertijd.  Niet alleen Mallorca maar in heel Europa gaat op de laatste zondag van de maand maart de zomertijd in.  In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok  om 2 uur een uur vooruit gezet, dus om 2 uur in de nacht springt de klok naar 3:00 uur. In het voorjaar gaat de klok een uur vooruit. Een groot voordeel is ook dat we ‘s avonds een uur langer van het daglicht kunnen profiteren.

Zonder zomertijd zou het bijvoorbeeld eind juni al tegen 3:30 uur ‘s nachts licht worden en tegen 21:30 uur ‘s avonds weer donker. Door de klok een uurtje vooruit te zetten, wordt het later licht (dan slapen de meeste mensen toch), en dus ook later weer donker.  Het meest voor de hand liggende voordeel is dat huishoudens ‘s avonds minder stroom verbruiken omdat er pas later verlichting nodig is. Dat is goed voor de natuur omdat de vervuilende energiecentrales dan minder draaien, maar het is ook goed voor je portemonnee.

Sinds 2002 doet de hele EU mee. Dat gebeurt in alle lidstaten op hetzelfde moment. Wereldwijd verzetten in totaal ongeveer 70 landen twee keer per jaar de klok: sommige niet-EU-landen doen dat eerder of later dan eind maart.

De zomertijd zoals we die nu kennen, is in 1905 bedacht door de Britse aannemer William Willet. In Nederland is de zomertijd voor het eerst ingevoerd in 1916, maar in 1945 werd die weer afgeschaft. In 1977, vier jaar na de oliecrisis van 1973, voerde Nederland de zomertijd opnieuw in.

De wintertijd gaat dit jaar in  op  28 oktober, de laatste zondag van de maand.

Het bericht Zomertijd begint op 25 maart verscheen eerst op Mallorca Vandaag.