Stel u bent in het gelukkige bezit van een huis, een auto en misschien zelfs een boot. Dan bent u hier zuinig op en heeft u hoogstwaarschijnlijk voor elk van deze bezittingen een verzekering afgesloten. Als u een hypotheek op uw huis heeft, eist de betreffende geldverstrekker zelfs vaak dat u een brandverzekering afsluit. U gaat er vanuit dat er niks gebeurt, maar mocht dat wel zo zijn dan bent u in ieder geval gedekt.

Put optie = een brandverzekering +

De brandverzekering die u afsluit op uw huis keert geld uit als uw huis afbrandt. U kunt zich echter niet verzekeren tegen een waardedaling van uw huis. Dit kan bij aandelen wel! Door het kopen van een put optie sluit u niet alleen een soort van brandverzekering af, maar bent u ook verzekerd tegen een waardedaling van uw aandelen. Dat de kans groter is dat uw aandelen in waarde dalen dan dat uw huis afbrandt hoef ik, denk ik, niet toe te lichten.

Ik ben dan ook van mening dat als u niet dagelijks de risico’s van uw aandelenportefeuille analyseert en daar op anticipeert, u uw aandelen MOET beschermen tegen koersdalingen.

De putoptie
In mijn vorige columns heb ik al de eerste basiskenmerken van opties beschreven. Aan de hand van het volgende voorbeeld (met fictieve bedragen) zult u zien hoe een putoptie las een verzekering voor uw aandelen werkt.

Putoptie RD december 2016 ad. € 22,-

De belegger die deze putoptie gekocht heeft, bezit het recht om zijn of haar aandelen Koninklijke Olie (RD) te verkopen, op elk gewenst moment tot en met de derde vrijdag van december in 2015, voor een vaste prijs van € 22,-. RD staat op dit moment € 22,60. Dus als RD bijvoorbeeld in november volgend jaar € 16,- euro staat dan mag de houder van deze putoptie altijd verkopen voor € 22,-.

Het verzekeren van uw aandelen Koninklijke Olie

Stel u heeft 1.000 aandelen Koninklijke Olie (RD) in uw portefeuille. Hier wilt u geen risico mee lopen en besluit deze positie te verzekeren tegen een waardedaling van het aandeel RD. Welke optie kiest u dan? U kiest altijd de optie met de langste looptijd. U moet dus absoluut gezien steeds meer betalen voor de verzekering, relatief wordt deze echter steeds goedkoper. Anders gezegd: kort is duur, lang is goedkoop! Daarom kiezen wij in deze situatie altijd voor de langstlopende opties die er zijn. Dus ook al zoekt u een verzekering voor een jaar, dan nog kiest u voor de putopties met de langste looptijd. In het geval van RD zijn dit de opties die aflopen in december 2016. Daarnaast moet u het prijsniveau bepalen waarop u uw aandelen wilt verzekeren.

Dit is persoonlijk, waarbij ik u als uitgangspunt wil meegeven hoe hoger de uitoefenprijs hoe defensiever. In dit voorbeeld kies ik voor de prijs van € 22,-. Deze opties kosten momenteel € 4,60.

In onderstaande tabel heb ik aangegeven wat dit inhoudt:

Aandeel Koers Investering

1000 Koninklijke Olie 22,60 22.600

Put Dec ‘16 22 4,60 4.600

TOTAAL 27.200

Putbescherming = 22 22.000

Risico? 5.200

Dividend 4* 1,25 * 1.000 5.000

Max risico (verlies) -200

Max risico in % -1%

Als u dit scenario volgt investeert u € 22.600. Mochten de aandelen zakken, dan krijgt u altijd € 22.000 terug.

Hierdoor is uw maximale risico beperkt tot € 600 plus de premie die u betaald heeft voor de putoptie (€ 4.600), totaal dus € 5.200. Aangezien Royal Dutch de afgelopen 70 jaar keurig dividend heeft uitgekeerd, neem ik dit mee als opbrengst, uiteraard bestaat theoretisch de kans dat het dividend niet wordt uitgekeerd, dit blijft dus een aanname. De verwachting is dat de onderneming de komende jaren ongeveer € 1,25 per aandeel per jaar uitkeert.

Risico en rendement niet altijd hand-in-hand

In dit geval is uw risico (met de aanname van het dividend) dus maar slechts 1% over ruim vier jaar, maar hoe zit het dan met een eventueel rendement?

Mocht het aandeel in december 2016 met € 8 zijn gestegen en € 30,60 noteren, dan is uw put waardeloos. U zult immers niet op € 22 verkopen. In dit geval is uw totale positie dan € 30.600 + € 5.000 waard = € 35.600 waard, hiervoor heeft u € 27.200 geïnvesteerd. Dit levert een winst op van € 8.400. Uw rendement bedraagt dan 30% U heeft dus een behoorlijk winstpotentieel. Hoewel het risico is beperkt, is het nog steeds aanzienlijk.

Conclusie

Wie aandelen afdekt met putopties, kan het beste werken met langlopende opties. Deze zijn relatief gezien het goedkoopst. De keuze op welk niveau (= uitoefenprijs) u uw aandelen wilt afdekken en welk percentage, hangt af van de mate waarin u risico wenst te lopen en dit bespreken wij vaak één-op-één met onze klanten.

In het geval van een (vrij) zekere dividenduitkering zoals bij Royal Dutch, kan uw maximale risico tot bijna 0 beperkt worden en toch kan u toch een aanzienlijke winst realiseren.

Kortom: ik ben van mening dat elke belegger (een deel van) zijn aandelen moet beschermen, immers de kans dat een aandeel afbrandt is groter dan dat uw huis in rook opgaat!

Informatie in deze column is niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies.

Het bericht U heeft toch ook een brandverzekering? verscheen eerst op Mallorca Vandaag.

NIeuws van Mallorcavandaag.com