Nieuws van Mallorcavandaag.com

Waar ik gisteren bang voor was, is helaas uitgekomen. Met harde hand deed Madrid er alles aan om het referendum te voorkomen.  De vraag of de Catalanen onafhankelijk willen worden, heeft voor veel spanning gezorgd in het land.  De verhouding tussen Madrid en Barcelona is tot het nulpunt gedaald.

Catalonië – met als hoofdstad Barcelona – is welvarend: het is één van de rijkste regio’s van het land, goed voor bijna 20 procent van de Spaanse economie. Er wonen zo’n 7,5 miljoen mensen in de regio, 16 procent van de totale Spaanse bevolking. Bedrijven doen het goed en de werkloosheid is laag. Catalonië is daarom ook van groot economisch belang voor Spanje.

Maar de  Catalanen zelf zijn hopeloos verdeeld verdeeld over de vraag of Catalonië een zelfstandig land moet worden. Uit de meest recente peilingen blijkt dat zo’n 41 procent vóór onafhankelijkheid is.

Bij veel Catalanen is de haat tegen Madrid zo groot dat we helemaal terug moeten gaan naar de periode van Franco. Zij zijn daarom extra gemotiveerd om te stemmen, terwijl veel Catalanen die tegen de onafhankelijkheid zijn gewoon thuis zijn gebleven.

De grote vraag is wat er gebeurt als de Catalanen de onafhankelijkheid uitroepen. Maar kenners zijn het er nu al over eens dat de kans dat Catalonië onafhankelijk wordt, nagenoeg nul is.

Om te beginnen staat de Spaanse wet niet toe dat een deel van het land zich op eigen houtje afscheidt. Madrid zal de uitslag ook niet erkennen. Eerder al heeft het hooggerechtshof in Madrid het referendum, en dus ook de uitslag, nietig verklaard. Bovendien zal de Spaanse bevolking zich in een landelijk referendum nog moeten uitspreken over Catalaanse onafhankelijkheid. Premier Rajoy heeft daarnaast nog de mogelijkheid om artikel 155 van de grondwet in werking te stellen. Dat komt er op neer dat Madrid de controle over de autonome regio kan overnemen.

Hoe de Catalanen daarop zullen reageren, valt moeilijk te voorspellen. Maar zeer waarschijnlijk is de hoop van veel mensen in Catalonië dat de regiobestuurders en de landelijke regering met elkaar om tafel gaan om te onderhandelen over een zelfstandiger Catalonië.

The days after zullen belangrijk zijn. Wat gaat de regering in Catalonië doen ?

Het bericht The day after verscheen eerst op Mallorca Vandaag.