Nieuws van Mallorcavandaag.com

Deze week op 12 oktober is de Spaanse Nationale Feestdag : día de Hispanidad.  Hier wordt gevierd dat Columbus Amerika ontdekte in 1492. Hij  was in Spaanse dienst en vanaf dit jaar begon de verspreiding van de Spaanse taal en cultuur.

Het grootste feest vindt plaats in Madrid met  veel activiteiten en militaire parades  Omdat het een nationale feestdag is, is iedereen in Spanje vrij.

Aanstaande donderdagochtend op 12 oktober vanaf elf uur trekt er een militaire parade door de straten van Madrid. Behalve het Spaanse koningspaar, soldaten en agenten van de nationale politie zijn er ook shows van parachutisten en gevechtsvliegtuigjes én héél veel Spaanse vlaggen te zien.

In Latijns-Amerika is 12 oktober ook een feestdag, maar daar heeft de dag toch echt een andere lading. In Zuid Amerika noemen ze het de dag van het ras, ofwel ” Día de la Raza.  Toen de Spanjaarden in 1492  in de Nieuwe Wereld aankwamen, brak op het Amerikaanse continent een periode aan van vermenging van inheemse volkeren met Europeanen. Maar óók een periode van kolonialisme, genocide, onderdrukking en slavernij.

In Spanje lijken er steeds vaker stemmen op te gaan dat het eigenlijk écht niet meer kan, uitbundig feestvieren op 12 oktober. Verschillende politici spraken zich daar de afgelopen jaren al openlijk over uit. “We hebben Amerika nooit ontdekt. We hebben massamoorden gepleegd en een continent en haar culturen onderdrukt uit naam van God. Niets om te vieren”.

Het bericht Spaanse Nationale Feestdag is op 12 oktober. verscheen eerst op Mallorca Vandaag.