Nieuws van Mallorcavandaag.com

Niet alleen op Mallorca, maar in heel Spanje waren er nieuwe verkiezingen gisteren op zondag 26 juni.

Net als in december is de Partido Popular (PP) weer de grootste partij van Spanje. Met 90 procent van de stemmen geteld komt de conservatieve partij van premier Rajoy uit op 136 zetels. Tweede partij lijkt de socialistisch PSOE te worden met 86 zetels, de links-populistische Unidos-Podemos (UP) komt uit op 71. Hoewel de PP de grootste partij is, is er geen absolute meerderheid behaald in het 350 zetels tellende Spaanse parlement.

Daarmee eindigen de Spaanse verkiezingen nagenoeg hetzelfde als die van een half jaar geleden. Na de vorige verkiezingen, in december, lukte het niet een regering te vormen. De PP werd bij die verkiezingen de grootste partij, maar toen ook al zonder absolute meerderheid. Pogingen van Rajoy om met PSOE en het liberale Ciudadanos toen een coalitie te vormen, liepen op niks uit. Ook de socialisten lukten het daarna niet een regering te vormen. Koning Felipe VI restte in april niets anders dan het uitschrijven van nieuwe verkiezingen.

De leiders van de vier grote partijen moeten nu wederom langs bij de Spaanse koning Felipe VI. Hij zal één van hen de opdracht geven een nieuwe regering te vormen. Dat hoeft niet per se de leider van de grootste partij te zijn, zolang er maar steun van 176 parlementsleden wordt verworven. Afgaande op de exitpolls kan dat dus ook een coalitie tussen de linkse partijen UP en PSOE worden.

 

Een coalitie is nieuw voor Spanje. Tot nu toe had de PP of de PSOE  bij de verkiezingen altijd de meerderheid in het parlement.  Bij de laatste verkiezingen in december van vorig jaar had de PP wel de meeste zetels, maar niet genoeg voor de meerderheid. Er zijn twee grote partijen bijgekomen, Podemos en Ciudadanos, die een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Het wordt spannend de komende  weken !

Het bericht PP wint weer de verkiezingen. verscheen eerst op Mallorca Vandaag.