Kaspar Huijsman, directeur van Alex Spanje & Portugal, schrijft regelmatig artikelen over beleggen. Hij behandelt elke keer een ander thema, heeft u naar aanleiding van deze artikelen nog vragen of u wilt zelf een onderwerp aandragen dan kunt u contact met hem opnemen via mail: kaspar.huijsman@alexspanje.com of telefonisch: +34 952 924 011, vanuit Portugal: +351 282 380 335

 

Op vakantie zonder (beleggings)zorgen

Wanneer u op vakantie gaat, zorgt u ervoor dat u alles goed achter laat, u wilt er namelijk even zorgeloos tussenuit. Op zo´n moment denkt u overal aan: zijn de paspoorten niet verlopen? Komt er iemand de plantjes water geven? Hebben we een reisverzekering afgesloten? Vreemd genoeg, verzekeren weinigen zich tegen ongelukken op de beurs tijdens de vakantie. En dat zou u nou juist wel moeten doen. Want wanneer u uitgerust thuis komt is het een flinke tegenvaller als u ziet dat uw vermogen gedaald is.

De vraag is, hoe kunt u zich beschermen tegen koersdalingen? Dat kunt u op twee manieren doen: door gebruik te maken van conditionele orders of door putopties te kopen. Ik zal u dit keer de werking van conditionele orders laten zien.

 

Conditionele orders
Een conditionele order kunt u vergelijken met een instructie die u geeft aan uw wekkerradio: als het 07.30 uur is, wil ik dat de radio aangaat zodat ik gewekt wordt. Of aan uw thermostaat: als het kouder is dan 20ºC, wil ik dat de verwarming aanslaat. Zo kunt u ook een instructie geven aan Alex: als Unilever onder de € 30 komt, wil ik mijn aandelen Unilever verkopen. Maar ook: als de AEX-index onder de 330 puntengrens komt, wil ik mijn callopties Ahold (AH) dec 2015 10 verkopen. Alex biedt meerdere conditionele orders aan op alle beurzen: koerslimiet, trailing-stop en bracket-limiet. Voor de bescherming van uw portefeuille zijn conditionele orders onmisbaar voor het beperken van verliezen. En ze zijn erg handig voor het realiseren van winst.
Koerslimiet
Bij een koerslimiet geeft u een opdracht tot aankoop of verkoop van effecten (of opties) die pas moet worden uitgevoerd op het moment dat de koers een bepaald prijsniveau bereikt. Bij een verkooporder geeft u aan vanaf welke prijs u wenst te verkopen. De koerslimiet moet lager liggen dan de huidige marktprijs. U kunt zo vooraf uw maximale verlies vaststellen.

Voorbeeld
U bezit aandelen ING die u heeft gekocht voor € 6. U accepteert 10% verlies en geeft daarom een koerslimiet-order op, met een limiet op € 5,40. Zodra de laatste koers van ING dit niveau raakt, wordt uw verkooporder naar de beurs gestuurd.
Trailing-stop
Door een trailing-stop op te geven, bepaalt u in dit voorbeeld, uw verkoopprijs op een vast bedrag onder de hoogste koers. De stopprijs schuift mee met de koers. Zodra de koers de stopprijs heeft bereikt, stuurt het systeem automatisch de door u opgegeven order naar de beurs. Wanneer de koers daalt met het door u ingevoerde aantal punten ten opzichte van de laatst gevormde top, worden uw stukken verkocht. Op deze wijze blijft u zitten in een stijgende trend, maar verkoopt u tijdig wanneer een koers begint te dalen.

Voorbeeld van een trailing-stop
U wilt uw aandelen Royal Dutch Shell (RD) verkopen zodra ze € 1 dalen ten opzichte van het hoogste niveau. U plaatst daarom een trailingstop-order waarbij u aangeeft dat RD verkocht moet worden zodra ze € 1 onder het hoogste niveau staan. Dus, u koopt RD op € 25. De koers stijgt naar € 29, om vervolgens te dalen. Wanneer de koers € 28 bereikt, wordt uw verkooporder geplaatst.

 

Met conditionele orders heeft u uw risico’s nog beter onder controle, is het eenvoudiger uw portefeuille te managen en kunt u bovendien zorgeloos genieten van zon, zee en strand!

 

Mocht u naar aanleiding van mijn artikelen vragen hebben, dan kunt u mij iedere beursdag telefonisch, per e-mail en via Skype bereiken. Vanuit het Alex Beleggerscentrum begeleiden wij zowel startende als ervaren beleggers.

 

Email: info@alexspanje.com

www.alexspanje.com

Skype: alexspanje

tel: +34 952 924 011

 

De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging, die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel.

Het bericht Op vakantie zonder (beleggings) zorgen. verscheen eerst op Mallorca Vandaag.

NIeuws van Mallorcavandaag.com