NIeuws van Mallorcavandaag.com

De wintertijd is ingegaan. Om 03.00 uur in de nacht van zaterdag  24 oktober  op zondag 25 oktober is de klok een uur teruggezet en werd het weer 02.00 uur.

 De wintertijd  duurt 5 maanden, van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart. Dat betekent voor 2016 dat op 27 maart de zomertijd weer ingaat en de klok een uur vooruit wordt gezet.

Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, wordt energie bespaard. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden, zou het rond de jaarwisseling ‘s ochtends pas rond 09.00 uur licht worden.

In Europa is het wisselen tussen winter- en zomertijd best hinderlijk, maar het kan altijd nog erger. In de Verenigde Staten, bijvoorbeeld, zetten de meeste inwoners in de zomer de klok een uur verder, maar doet een handvol staten doodleuk niet mee. Net zoals in Australië: ook daar is er geen eensgezindheid over de maatregel. In de centrale delen van Afrika kennen ze dan weer geen echte winter en is er dus geen uurwissel nodig. In Rusland, grote delen van Azië en Zuid-Amerika, tot slot, staat de zomertijd enkel nog in de geschiedenisboeken.

Veel mensen gebruiken hun smartphone als uurwerk of wekker. Het grote voordeel daarbij is dat je de avond voordien of ‘s ochtends het uur niet hoeft aan te passen, want smartphones doen dat zelf. Hetzelfde geldt voor computers. Voor klokken en wekkers is dat enkel het geval als het om een radiografisch toestel gaat. Die pikken radiosignalen op die gekoppeld zijn aan een gestandaardiseerde klok, en passen zich aan aan het uur van die klok.

 

Het bericht Op 25 oktober is de wintertijd weer ingegaan. verscheen eerst op Mallorca Vandaag.