Nieuws van Mallorcavandaag.com

Morgen  is het D Day  (Decision-Day)  in Spanje.  Zondag 1 oktober is het zover, dan houdt de Catalaanse regioregering een referendum over de toekomst van Catalonië. De Catalanen zal gevraagd worden of men bij Spanje wil blijven, of zich af wil scheiden tot een nieuwe Catalaanse staat.

De Spaanse regering dreigt om ambtenaren die meewerken aan het referendum te ontslaan en verder heeft de Spaanse minister van Financiën al de controle op de Catalaanse financiën overgenomen, om zo te voorkomen dat er geld gebruikt zal worden voor het referendum.  De Catalaanse regioregering blijkt ook al rekening met een soortgelijk scenario te hebben gehouden; indien het referendum geblokkeerd wordt door de Spaanse autoriteiten, ligt er een plan klaar om eenzijdig de onafhankelijkheid te verklaren.

Hoeveel er op het moment van schrijven niet een hele duidelijke meerderheid voor of tegen de onafhankelijkheid van Spanje is, is driekwart van de Catalanen voor een referendum. Er is dus een uiterst complexe situatie ontstaan.

Ondanks alle tegenstellingen  blijft Catalonië deel van Spanje, hoewel veel inwoners van de regio zich als Catalaan identificeren, blijft er ook een hele grote groep die zich gewoon als Spanjaard identificeert. Hele families worden door de kwestie verscheurd. Ook zie je hier de tegenstelling tussen stad en platteland terug, de meerderheid in de stad is tegen onafhankelijkheid en de meerderheid op het platteland is voor, dit zag je ook bij de Brexit.

Het is afwachten wat er morgen gaat gebeuren. Ik hou wel mijn hart vast, want wat de uitslag ook mag zijn ik ben bang dat het niet goed gaat aflopen.

Het bericht Op 1 oktober is het D day. verscheen eerst op Mallorca Vandaag.