Aankoopkosten in Mallorca

U wordt door onze Nederlandstalige adviseur begeleidt bij de woningbezoeken en afspraken met bijvoorbeeld advocaten en overige partijen op Mallorca. Tevens zal onze Nederlandstalige adviseur aanwezig zijn bij de overdracht ten kantore van de notaris.

Kosten Koper

Net als in Nederland bestaat er in Spanje ook “Kosten Koper”. Het percentage ligt rond de 9% tot 11% van de aankoopprijs. Het grootste deel hiervan bestaat uit 7,2% overdrachtsbelasting bij bestaande bouw of 10% IVA (BTW) in geval van nieuwbouw. Indien u bij de bouw tevens een zwembad en een garage laat aanleggen, betaalt u hierover ook 10% BTW. Indien u echter besluit om dit later aan te leggen, betaalt u 21% BTW. Ook indien u alleen de grond van een aannemer koopt, bedraagt de BTW 21%. De BTW betaalt u rechtstreeks aan de verkoper.

Registro de la Propiedad

De inschrijvingskosten in het “Registro de la Propiedad”, het Spaanse equivalent voor het Kadaster in Nederland bedragen ongeveer 0,3% tot 0,7% van de aankoopsom.

Notaris

De notariskosten komen neer op 0,6% tot 1% van de aankoopsom. Dit houdt verband met de waarde van de woning. In geval van nieuwbouw dient u rekening te houden met 1% zegelrecht ( administratieve belastingen ).

Advocaat

Het is raadzaam een advocaat in te schakelen die u begeleid tijdens het gehele aankooptraject. U kunt bij een onafhankelijke advocaat terecht waar u, afhankelijk van het object en de ligging, een vast bedrag verschuldigd bent van ongeveer € 2,500. Sommige advocaten werken op commissiebasis, 1% van het aankoopbedrag is dan gebruikelijk.

Bank

Indien u de woning met een hypotheek financiert, bent u ook hiervoor kosten verschuldigd aan de bank, de notaris en het kadaster omdat er een separate hypotheekakte passeert bij de notaris en de hypotheek in het kadaster dient te worden opgenomen. De openingskosten van de hypotheek bedragen doorgaans 1% tot 1,5% van het hypotheekbedrag, de notaris/registratiekosten en de opmaak van de juridische documenten bedragen ongeveer 2,5% van het hypotheekbedrag.

Let op!

Bovenstaande informatie is verkregen middels aanlevering van externe partijen en informatie van publiekelijk toegankelijke overheidsinstanties, echter kan het zijn dat door tussentijdse wijzigingen de informatie gewijzigd kan zijn. Het is daarom raadzaam een externe onafhankelijke account/advocaat te raadplegen die op de hoogte is van de laatst geldende regelgeving/wetgeving in Mallorca. Indien gewenst kunnen wij u in contact brengen met deze professionals.