Nieuws van Mallorcavandaag.com

Een keer per jaar bezoek ik in Palma mijn cardioloog. De laatste keer dat ik hem in  La Clinica Juaneda  bezocht tijdens een consult zei hij mij dat ik zo vreselijk veel geluk heb dat ik al  30 jaar lang  op Mallorca woon. Verbaasd vroeg ik hem wat hij daarmee bedoelde. Als belangrijkste reden gaf hij aan dat de Spaanse keuken zeer gezond is vooral vanwege de olijfolie die zo´n beetje bij alle gerechten in Spanje gebruikt wordt. Volgens mijn bevriende Spaanse cardioloog is olijfolie goed voor je hart en bloedvaten en je leeft langer. Onlangs vertelde ik deze ervaring aan een Nederlandse huisarts in Nederland en hij beweerde dat daarover wel veel testen zijn uitgevoerd en die inderdaad positief waren, maar deze testen zijn alleen maar afkomstig uit de zuidelijke Europeesche landen. Dus een eerlijk oordeel kon hij niet geven. Uit ervaring kan ik wel zeggen dat er in de Spaanse keuken meer gebruik wordt gemaakt van verse groente en fruit, olijfolie, en minder verzadigde vetten en minder conserveringsmiddelen. Natuurlijk kan ik zelf ook wel een paar redenen bedenken die de levensduur in Spanje kan bevorderen zoals het Spaanse klimaat meer zon waardoor er minder mensen zijn met depressies dan in  België en Nederland. Vanwege het mooie weer in Spanje is men vaker buiten en daardoor wordt er meer gewandeld, dus meer lichaamsbeweging. In Spanje is het leven wat rustiger, dus er is minder stress dan in België en Nederland. Ik denk dat een Spanjaard meer van het leven kan genieten. Bij ons gaan ouderen vaak naar een bejaardentehuis, terwijl in Spanje de kinderen hun ouders in huis nemen en verzorgen tot aan de dood toe. Dat is echt een heel groot verschil met Nederland. Ik weet bijvoorbeeld van mijn eigen Spaanse schoonfamilie dat als een van de ouderen ziek is en naar het ziekenhuis moet, dan gaat de naaste familie elke dag de zieke bezoeken en blijft ook slapen. In de Spaanse ziekenhuizen mag je de hele dag langskomen, terwijl in Nederland er maar een bezoekuurtje per dag is ( misschien twee ). Oud worden in Spanje is helemaal niet verkeerd, want de gezondheidszorg is gewoon goed. Tot slot een belangrijk advies : de maanden juli en augustus kun je beter even terug gaan naar huis, want in plaatsen als Sevilla en Madrid is het dan 50 graden.  En een paar keer hebben we op Mallorca een hittegolf  gehad in de zomermaanden.

Het bericht In Spanje leef je langer. verscheen eerst op Mallorca Vandaag.