Nieuws van Mallorcavandaag.com

Natuurlijk komt niet iedereen te laat in Spanje, maar het komt wel  vaak voor. In de afgelopen 30 jaar heb ik regelmatig meegemaakt dat klanten van mij te laat komen, afspraken vergeten en zich daarvoor totaal niet verontschuldigen. Blijkbaar is het zo normaal en zodanig geaccepteerd, dat je je excuses niet hoeft aan te bieden. Zo wachtte ik een keer een uur bij de receptie van een hotel in Palma, omdat ik een afspraak had met de directeur. Toen hij eindelijk tevoorschijn kwam begroette hij met : ” Hola que tal “. Dat is het enige wat hij zei : Hallo hoe gaat het. Geen excuses helemaal niks. Maar het kan nog erger. In Valencia had ik een afspraak met een klant die kwam twee uur te laat. Ik vroeg hem vriendelijk of hij zich niet wilde verontschuldigen. Zijn antwoord was : waarom zou ik ? Dat is toch niet nodig.

Kennelijk is het helemaal ingebakken in de cultuur en misschien daarom normaal.  Zo normaal zelfs dat Nederlanders die al jaren in Spanje wonen, het ook het normaal gaan vinden om bij afspraken te laat  te verschijnen. Laats vroeg ik iemand in Spanje zijn mening hierover en hij zei dat de meeste mensen het lekker relaxed vinden om te laat te komen.

Ik denk dat de hiërarchie ook meespeelt. Als een personeelslid van een bedrijf een afspraak heeft met de directeur, dan kan het gebeuren dat je lang moet wachten. Verder is de vraag hoe belangrijk ben je voor een bedrijf ? Als je een werknemer van de TUI bent en je hebt een afspraak met een hoteldirecteur om hem te vertellen de je de hele zomer zijn hotel gaat vullen met toeristen, dan denk ik niet dat hij je lang laat wachten. Bovendien zal hij je uitnodigen voor een uitgebreide lunch of diner met veel wijn en champagne.

Uiteindelijk heb ik een oplossing gevonden. Ongeveer een of twee uur voor de afspraak bel ik nog even mijn klant door te zeggen dat ik onderweg ben zodat hij de afspraak niet kan vergeten. Dat werkt meestal wel.

Tot slot wil ik opmerken dat als je een bepaalde tijd afspreekt met iemand ( directeur of geen directeur ) in Spanje of in Nederland (maakt niets uit ) ook op die tijd aanwezig moet zijn. En als dit niet lukt, dan moet je dit van te voren even laten weten en je verontschuldigen. Dat is fatsoen en zo hoor je met elkaar om te gaan. Heb je hier een mening over, laat het mij weten :  haroldsmit@dutchnetworkspain.com

Het bericht In Spanje komt niemand op tijd. verscheen eerst op Mallorca Vandaag.