Nieuws van Mallorcavandaag.com

Op donderdag 8 februari gaf Harold  Smit een Master Class op de Erasmus Universiteit van Rotterdam.  Het was voor de studierichting International Business Administration.  Deze studie wordt in het Engels gegeven omdat de studenten overal vandaag komen zoals Brazilië, Rusland, Duitsland, Zuid Amerika, Spanje, Frankrijk  etc.  In Nederland zijn er maar vier universiteiten die deze studie aanbieden. De meeste studenten willen naar Rotterdam. Elk jaar zijn er van over de hele wereld meer dan 3000 aanmeldingen en er is maar plaats voor 500 studenten.

Harold Smit vertelde aan deze studenten in het Engels zijn ervaringen van 30 jaar zaken doen in Spanje. Hij begon met uit te leggen wat voor soorten bedrijven hij in Spanje heeft gehad en daarna gaf hij een 10 stappenplan hoe te beginnen met zaken doen  in het buitenland. Belangrijk voor de studenten was ook zijn verhaal over de vele valkuilen en risico ’s bij het internationaal zakendoen.  Als voorbeelden gaf hij  o.a. de culturele verschillen, bureaucratie, taalbarrière,  juridische aspecten  etc.

Omdat we het vooral over Spanje hebben, konden we het natuurlijk niet laten om een discussie te beginnen over de kwestie Catalunia. Daar valt natuurlijk zoveel over te vertellen en vergelijkingen te maken met o.a. de Brexit dat  ook een zeer actueel thema is.

Kortom voor de studenten een leerzame ervaring.

Het bericht Erasmus Universiteit Rotterdam verscheen eerst op Mallorca Vandaag.