Nieuws van Mallorcavandaag.com

Air Berlin bestaat niet meer. Dat is wel jammer, want ik vond  het wel een van de beste Duitse luchtvaartmaatschappijen. Jarenlang had Air Berlin dagelijks vluchten vanuit Palma naar alle luchthavens van Duitsland.  Er zijn veel meer vluchten van Palma naar Duitsland dan naar Barcelona. Andere luchtvaartmaatscappijen hebben het grote gat opgevuld zoals Ryanair, Easy Jet, Vueling  etc.  Zij vervoeren elke dag al die duizenden  Duitse toeristen van en naar Palma de Mallorca.

Als je Duits wil leren moet je naar Mallorca gaan.  Daar wordt het Duits spontaan in je schoot geworpen. Het begint al als je aankomt op het vliegveld Son San Juan in Palma. Behalve in het Spaans wordt verder alles in het Duits aangekondigd. Zeker in de zomer zie je als je het vliegveld  uitloopt bussen vol met Duitsers die naar hun hotels worden gebracht. Op het vliegveld zelf wordt je door Spaanse reisleiders die Duits spreken aangesproken. Overal waar je kijkt wordt alles in het Duits aangekondigd.

Op Mallorca is het mij zo vaak voorgekomen dat ik een bar, restaurant, winkel of hotel binnenloop en wordt in het Duits aangesproken. Omdat ik beter Spaans spreek dan Duits geef ik antwoord in het Spaans.  Mijn  ervaring is dat de Duitse taal aan de lopende band wordt opgedrongen.  Veel Duitsers  spreken helemaal geen Spaans. Op Mallorca heb ik Duitse buren die al 40 jaar op het eiland wonen en nog steeds geen Spaans spreken.  Met hun moet ik wel Duits praten.  In de dertig jaar  dat ik op Mallorca woon, heeft nog nooit een Spanjaard mij gevraagd waar ik vandaag kom. De reden is dat een Spanjaard er automatisch al van uit gaat dat ik een Duitser ben.

Het afgelopen jaar kwamen er 20 miljoen toeristen naar Mallorca.  De meesten zijn Duitsers en daarna komen pas de Engelsen. Op Mallorca wonen 900.000 mensen en daarvan wonen er 600.000 in de hoofdstad Palma. Op het eiland wonen ongeveer 30.000 Duitsers die  geregistreerd zijn.  Tel je daarbij de niet geregistreerden bij op, kom je op het dubbele aantal. Er zijn zeker in totaal 60.000 Duitsers die op Mallorca wonen.

Er zijn heel veel bedrijven die alleen maar Duitsers als klanten hebben. Velen zijn heel erg Duits en willen daarom geen Spaanse loodgieter, elektricien of makelaar.  Over het hele  eiland  zie je auto´s rondrijden van Duitse bedrijven.   Velen spreken geen Spaans omdat ze  alleen maar Duitse klanten hebben, en hebben minder contact met de Spaanse bevolking.

Ondanks dat veel Duitsers zo  Duits zijn en weinig gevoel voor humor hebben zijn er toch wel een aantal slimme Nederlandse ondernemers die dat op de koop toe nemen en  de Duitse markt zijn opgegaan. Uiteindelijk gaat alles toch om het geld en dat hebben de Duitsers en de Spanjaarden veel minder.

Het bericht Duitsers op Mallorca verscheen eerst op Mallorca Vandaag.