Nieuws van Mallorcavandaag.com

Straks in september en oktober wordt over het hele eiland net zoals elk jaar het  Duitse oktoberfeest gevierd met heel  veel bier en Duitse muziek. Muziekgroepen vliegen in die periode vanuit Duitsland naar Mallorca om daar op te treden.

Als je Duits wil leren moet je naar Mallorca gaan.  Daar wordt het Duits spontaan in je schoot geworpen. Het begint al als je aankomt op het vliegveld Son San Juan in Palma. Behalve in het Spaans wordt verder alles in het Duits aangekondigd. Zeker in de zomer zie je als je het vliegveld  uitloopt bussen vol met Duitsers die naar hun hotels worden gebracht. Op het vliegveld zelf word je door Spaanse reisleiders die Duits spreken aangesproken. Overal waar je kijkt wordt alles in het Duits aangekondigd.

Op Mallorca is het mij zo vaak voorgekomen dat ik een bar, restaurant, winkel of hotel binnenloop en word in het Duits aangesproken. Omdat ik beter Spaans spreek dan Duits geef ik antwoord in het Spaans.  Mijn  ervaring is dat de Duitse taal aan de lopende band wordt opgedrongen.  Veel Duitsers  spreken helemaal geen Spaans. Op Mallorca heb ik Duitse buren die al 40 jaar op het eiland wonen en nog steeds geen Spaans spreken.  Met hun moet ik wel Duits praten.  In de dertig jaar  dat ik op Mallorca woon, heeft nog nooit een Spanjaard mij gevraagd waar ik vandaag kom. De reden is dat een Spanjaard er automatisch al van uit gaat dat ik een Duitser ben.

Het afgelopen jaar kwamen er 20 miljoen toeristen naar Mallorca.  De meesten zijn Duitsers en daarna komen pas de Engelsen. Op Mallorca wonen 900.000 mensen en daarvan wonen er 600.000 in de hoofdstad Palma. Op het eiland wonen ongeveer 30.000 Duitsers die  geregistreerd zijn.  Tel je daarbij de niet geregistreerden bij op, kom je op het dubbele aantal. Er zijn zeker in totaal 60.000 Duitsers die op Mallorca wonen.

Het bericht Duits leren op Mallorca verscheen eerst op Mallorca Vandaag.