Nieuws van Mallorcavandaag.com

Vergelijkt u het beleggen eens met een wereldreis met uw boot. U zult dan ongetwijfeld uitvoerig de tijd nemen om alles goed voor te bereiden. Om uw einddoel, het tijdspad en de reisroute te bepalen. Net zoals bij uw ondernemingsplan voor op de beurs. Als u uiteindelijk vertrekt en de eerste dag wat meer tegenwind heeft

dan verwacht, dan zult u niet direct huiswaarts keren en uw doel laten varen. Toch kunt u besluiten na een aantal weken af te wijken van uw koers, bijvoorbeeld vanwege slechte weersomstandigheden op uw route. U kiest een alternatieve route, waarmee u alsnog op uw bestemming gaat uitkomen. U blijft daarbij wel  op uw boot, met dezelfde  personen en uitrusting, maar schaaft alleen bij.

Ik geef u een ander voorbeeld. U besluit een patatzaak in Spanje te beginnen. Als in de eerste week de mensen niet bij u komen, maar naar een groentezaak verderop gaan, dan zult u waarschijnlijk niet  direct een groenteafdeling in uw snackbar maken.  Mocht u bijvoorbeeld na een jaar zien dat er toch geen vraag is naar uw snacks, dan zult u overwegen in te grijpen. Uiteindelijk moet u  toch winst maken en als de klanten wegblijven gaat dat niet lukken. U kiest misschien toch om in te spelen op de vraag en uw assortiment aan te passen.

Tegenwind op de beurs

Op de beurs is het voor u niet anders. U kunt er niet van uit gaan dat u altijd een stijging of daling van te voren goed ziet aankomen. Heeft u besloten in aandelen te beleggen, dan kan het goed zijn dat het aandeel eerst een daling laat zien. Dat hoe ft geen reden te zijn  om direct te verkopen, iedereen bepaalt zijn eigen buffer tot zijn stop-loss niveau.

Ziet u dat de markt volatieler wordt, dan kunt u best uw koers daarop aanpassen door bijvoorbeeld meer gebruik te maken van de hogere optiepremies. Dat doet u bijvoorbeeld door een calloptie te verkopen op uw aandelen, in een volatiele  markt ontvangt u meer premie voor deze verplichting om uw aandeel te moeten leveren op het door u gewenste verkoopniveau. U wijkt da n niet af van uw strategie, maar past uw koers aan op de marktomstandigheden.

Als u na bijvoorbeeld 6 maanden uw beleggingsplan evalueert, zult u misschien een aantal posities met verlies hebben verkocht.  Heeft u dan per definitie fouten gemaakt? Dat hoeft niet.  Als u op uw stop-loss niveau heeft verkocht, dan is de door u beoogde stijging weliswaar uitgebleven, maar heeft u wel volgens uw plan gehandeld. Heeft u besloten uw stop-loss te negeren, dan moet u kritisch uw overwegingen daartoe evalueren.

 

Zorg dat u uw handelingen op gezette tijden evalueert en verander niet impulsief uw strategie.  Komt u tot de conclusie dat u beleggingsfouten heeft gemaakt, dan zult u daar ongetwijfeld van leren en een volgende keer hier op letten.

 

Wilt u begeleiding bij het maken en uitvoeren van uw eigen stappenplan,  neem dan contact met mij op. Vanuit het Alex Beleggerscentrum sta ik elke beursdag in contact met zowel startende als ervaren beleggers. Ook als u op de hoogte wilt blijven van mijn seminars bij u in de buurt, laat het mij weten.

 

Email: kaspar.huijsman@alexspanje.com

www.alexspanje.com

tel: +34 952 924 011

Het bericht Avontuurlijke wereldreis. verscheen eerst op Mallorca Vandaag.