Nieuws van Mallorcavandaag.com

Sinds de laatste 10 jaar is het aantal all inclusive hotels aanzienlijk gegroeid. In Mallorca is ruim 60 % van de hotels all inclusive. Oorspronkelijk kwam dit concept van de grote resort hotels op de Caribische eilanden. Sinds begin van deze eeuw is het ook op Mallorca begonnen. Alles inclusief is natuurlijk interessant voor de toeristen. Als je met de hele familie op vakantie gaat, weet je van te voren al hoeveel geld je uit gaat geven. En je kunt je uitgaven veel beter controleren. Maar er zijn ook negatieve aspecten. Zoals de horeca, bars, restaurants, uitgaanscentra gaan in de buurt van deze hotels failliet.

Omdat alles in het hotel inclusief is, gaan de toeristen niet meer buiten de deur eten of wat drinken. dat wordt allemaal in het hotel gedaan. Regelmatig hoor ik van het personeel dat in deze hotels werkt, dat veel toeristen voedsel en drank weggooien omdat ze teveel hebben gegeten en gedronken. Alles wordt gewoon overal weggegooid en het personeel moet het opruimen. Daarom is het hotelpersoneel niet echt gelukkig met  dit concept.

Het toerisme blijft maar groeien op Mallorca maar de grote winsten gaan naar de  hoteleigenaren en niet naar hun personeel. Die krijgen alleen maar meer werk vanwege een hopeloos elk jaar terugkomend probleem van personeelstekort. Om kosten te sparen en zelf meer te kunnen verdienen stellen de hoteleigenaren ( te ) weinig personeel aan in de bar, receptie, schoonmaak etc.

Gedurende 15 jaar heb ik op Mallorca personeel geleverd aan de hotels met als reden om de tevreden hotelgasten in de hotels te houden. Blijven de gasten in het hotel dan wordt er meer gedronken en is er meer baromzet. Nu is het allemaal anders. Baromzet bestaat niet meer, omdat alles in de hotels inclusief is, is het voor de hotels niet meer interessant dat de toeristen in het hotel blijven. Het concept van alles inclusief lijkt heel mooi, maar het maakt teveel kapot.

Het bericht All inclusive hotels op Mallorca verscheen eerst op Mallorca Vandaag.