NIeuws van Mallorcavandaag.com

¿WELKE LIJN KIEST U OM TOT 8% RENDEMENT TE KOMEN?
Wanneer voor u het behoud van vermogen centraal staat, dan zal het groene en misschien het rode verloop u aanspreken. Uiteraard betekent het beperken van risico ook een beperking van de maximale winst. Maar juist met de in Stap 1 door u zelf geformuleerde rendementsdoelstelling kunt u bepalen of een maximaal koerspotentieel voor elke positie noodzakelijk is om uw doelstelling te halen.

Om via -20% en + 20% uiteindelijk op het beoogde rendement van 8% uit te komen (gele lijn) is niet voor iedere belegger een gewenste route. Zelfs bij een gespreide portefeuille is dit verloop geen ondenkbaar scenario. Kijkt u bijvoorbeeld naar een opvallend voorbeeld van de ontwikkeling van de AEX in het verleden in onderstaande grafiek.

Verloop AEX-index van februari ’11 – 30 maart ‘12
Veel beleggers gebruiken trackers op de AEX-index om gespreid te beleggen in de index om de risico’s van het beleggen in individuele aandelen te vermijden. Maar ook de index kan een grillig verloop hebben. De stand van 375 punten in februari ’11 en 256 punten in september ‘11 betekent een daling van ruim 30%. Wanneer u dat risico met uw vermogen niet wilt of kan lopen, dan zult u dus vooraf deze koersschommelingen moeten uitsluiten. U kunt dat doen door bijvoorbeeld uw posities te verzekeren met het kopen van put-opties, het inleggen van stop-lossorders, maar ook het verkopen van callopties heeft een dempende werking op uw risico. Uiteraard bespreek ik deze constructies later in het zevenstappenplan.

Ook moet u bij stap 2 uw beleggingshorizon vaststellen. Hebt u bijvoorbeeld een horizon van 5 jaar, of van één jaar. Bij uw beleggingsbeslissingen moet u zeker uw horizon meenemen. U ziet in de grafiek bijvoorbeeld dat het constantere verloop van de rode grafiek best tussentijds een negatief rendement kan laten zien. Dit moet wel aansluiten bij uw beleggingshorizon.

Volgende keer zal ik u bij stap 3 uitleggen welke beleggingsinstrumenten heeft om tot uw rendementsdoelstelling te komen en uw risico’s te beperken. Zorgt u dan dat u hebt vastgesteld welke risico u bereid bent te lopen met uw vermogen en welke beleggingshorizon u heeft.

Email: kaspar.huijsman@alexspanje.com
www.alexspanje.com
tel: +34 952 924 011

Informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies.

Het bericht Advies om tot 8 % rendement te komen. verscheen eerst op Mallorca Vandaag.